• укр
  • eng
  • pol
  • 中文
  • рус
Для людей з порушенням зору
Для людей з порушенням зору

Цифрова трансформація бізнесу в Україні: виклики з точки зору ZAMMLER GROUP

Діджиталізація є ключовою складовою для успішного бізнесу будь-якої країни. Розвиток мобільних комунікацій, онлайн сервісів, електронної комерції – дозволяють усунути паперовий документообіг, пришвидшити усі процеси, спростити доступ до експортних ринків. 

Спеціально для українських підприємців провідні консультанти Німецької економічної групи (GET)  презентували результати свого дослідження, присвяченого  цифровій трансформації бізнесу в Україні, його здобуткам та проблемам. 

Організатором заходу були Київська торгово-промислова палата спільно з Німецько-Українською промислово-торговельною палатою. 

GET опитала 500 українських компаній щодо стану цифрової трансформації. З’ясувалося, що  92% компаній вбачають у цьому можливості, а не ризики. Проте лише 17% компаній вважають себе лідерами в цьому процесі. Мало компаній мають чіткі стратегії цифровізації, а натомість стикаються з низкою проблем. Це і нестача фінансів, і спеціалістів, і досвіду. 

Україна має потужний IT-сектор, каже співвласник  групи логістичних компаній ZAMMLER Віктор Шевченко. Однак ціни IT-спеціалістів в нашій країні вже на рівні світових, а економіка України і доходи компаній – ні. 

“Єдине, що стримує український бізнес від пришвидшення діджиталізації – це кошти. Нічого іншого. Кажу на власному прикладі, якби сьогодні банки видали ZAMMLER  інвестиції в тому розмірі, в якому нам потрібно, ми би дійшли до етапу діджиталізації на 90%  за рік. Те, що ми можемо зробити за рік через брак коштів, ми відкладаємо на 2-3 роки”, – повідомив Віктор Шевченко. 

З ним погоджується комерційний директор ZAMMLER GROUP Антон Цимбал. Каже – цифровізація ключова для підтримання усіх процесів життєдіяльності на ринку, проте фінансування справді відіграє вирішальну роль. Багато компаній не хочуть діджиталізації, коли чують про ціну програм, їх обслуговування та оновлення. До того ж, треба робити крок у невідоме – вкласти гроші і не знати чи це спрацює. 

“З нашої точки зору, як логістичної компанії, IT проникає в усі бізнес процеси. Наприклад склади, якби не IT – нам би було потрібно у 3-4 рази більше людей і ми би втрачали конкурентну здатність на ринку.  На жаль, більшість клієнтів в Україні не можуть собі дозволити мати усі необхідні IT-інструменти у своєму розпорядженні, бо висока вартість діджиталізації – це основний виклик.”

А ще бізнесу бракує експертного досвіду та підтримки з боку держави:

“Немає фінансових програм від уряду аби полегшити цей процес, а якщо вилучити ці кошти з бізнесу – він постраждає.  Приміщення потребують ремонту, машини – пального, а люди –  зарплат. Ми не можемо просто взяти ці кошти і  пустити на щось інше, тому нам потрібна підтримка від уряду і банківських установ. Позики під 3% це мрія для нас. Але, приміром,  у Польщі чи Німеччині – відсотки удвічі-тричі нижчі ніж в Україні. Ми маємо представництва в Європі і розуміємо наскільки така підтримка допомогла б”,- каже Антон Цимбал. 

Яких же заходів треба вжити в країні для пришвидшення цифрової трансформації? 

Експерти Німецької економічної  групи радять збільшити базу кваліфікованої робочої сили, усвідомити необхідність змін, зокрема, у великих компаніях, усунути прогалини у сфері регулювання та електронного урядування, покращити державну фінансову підтримку середніх підприємств в контексті цифрових інвестицій.

Подати заявку
Дякуємо!

Найближчим часом наш фахівець
зв’яжеться з Вами

Познайомитися
Залишити відгук